詩篇136章: 祂的慈愛永遠長存

No automatic alt text available.

這首詩篇應該是在逾越節以及新年時所唱, 詩班或是祭司唱每前半句要讚美神的理由, 而會眾則以” 因祂的慈愛永遠長存”做回應。讚美的呼召有三: 一是因神的屬性, 因祂是造天地萬物之主而讚美 (v1-9), 二是因祂救贖以色列出埃及而讚美 (v10-16), 三是因祂與以色列同在使他們勝過仇敵, 賜給以色列產業而讚美 (v17-25)。

在這篇詩篇中, 可看見以色列經歷許多困難和挑戰, 但是在這些困難當中, 他們的經歷告訴他們, 神的慈愛永遠長存。在黑暗當中, 在孤獨的時候, 在病痛中, 在心裡失望之時, 在被孤立的時候, 在別人不理解你攻擊你的時候, 當要記得, “祂的慈愛永遠長存”, 並且讓這真理成為你的安慰和盼望。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s